Blogi

Tänased massiärid: kodulehtede vorpimine, SEO ja firmade likvideerimine

|
1997 aastal oli taksoga sõites suht võõrastav kuulata , kuidas kongus ninaga taksojuht vigases vene keeles mobiiltelefoniga teise samasugusega TALSE ja aktsiahindade üle arutas.

Üheksakümnendatel olid igameheärid jaekaubandus, autoäri ja aktsiamängud. Järgmise kümnendi keskel oli võlusõnaks kujunenud kinnisvara. Iga vähegi endast lugupidav inimene lihtsalt oli sunnitud omama kas kinnisvaraarendust või siis vähemalt ostma ja müüma aeg-ajalt mõne korteri.

Kuhu need massiärid viisid ja kuidas lõppesid , teame paraku kõik. Üheksakümnendate Eesti aktsiaturu hiilgeajad koos TALSE maruliste kõikumistega on vajunud tolmusesse minevikku , mattes sinna kaotuste tusa. Eelmise kümnendi massilistest kinnisvararongile jooksjatest pole paljud tänaseni oma laenuhaavu lakutud saanud.

Kusagile sinna ajastutesse on massiäridena jäänud metalliäri, lihttööjõu vahendamine Soome ja näpuotsaga taskust kanepi müümine.

Täna paistavad nö. igameheäridest silma madalatasemeliste kodulehtede vorpimine, interneti SEO -ga tegelemine , firmade likvideerimine, taskust nargi müümine ja vana kullana autoraibete müük.

Võrreldes eelmiste perioodidega on massiäride eripära aga selles , et tänane nö . massiärimees teeb kõike - algul panen Soomes kipsi, siis ostan kasutatud auto ,klopin üles ja sebin maha, saadun papi eest ostan portsu kanepit ja jooksvalt müün seda, siis panen kuulutuse kuhugi ,et likvideerin firmasid, saan mõne lolli konksu otsa, saadud rahast ostan järgmise kasutatud auto või järgmise portsu mõnuaineid müügiks, siis trein kiirelt põlve otsas mõne kodulehe wordpressiga, siis pakun mõnele kergeusklikule internetiturundust ja SEO-d , siis kuulutan jälle ,et likvideerin firmasid jne. jne. jne. Poliitkorrektselt väljendatune on tegu hustler-itega või siis serial enterpreuner-itega. Ehk siis multitalentidega. Üheksa ametit ja kümnes nälg .....

Sageli on selle liigi esindajad suht kummalise taustaga - kriminaalkorras karistatud, nime vahetanud, kesiselt haritud, kramplikult korraliku keelekasutusega ja iselaadse ärieetikaga - papp käes ja kohe jooksu. Elujõuline liik, ütleks bioloog...