Blogi

Presidendi vastuvõtt avalikuks ja lauluväljakule

|
Tänavune EV100 juubel kujunes märgilise tähendusega sündmuseks, kuna pidustused toimusid pea paralleelselt kahel rindel - esimene Eesti libistas maksumaksja raha eest kallist kärakat ja peenikest sakusmenti presidendi vastuvõtul, teine Eesti sõitis oma raha eest protestimarsile valitsuse poolt genereeritud hinnatõusu vastu naabervabariiki

Pildi mahendamiseks sedakorda oli pingviinide paraadile kutsutud ka ebaharilikult suures koguses karvaseid ja sulelisi, kuid võõraste siltide ja maksumärkidega tuliveega vabariigi juubelit tähistava tavakodaniku vaikset meelehärmi see vaevelt leevendas.

Vabariigi juubelipidustutse teemat ühe itaalia härrasmehega arutades uuris see täiesti spontaanselt, palju siis presidendi vastuvõtu pilet ka maksab ja mis huvi ning motivatsioon eestlastel sellisel massiüritusel osalemiseks on.

Hämmastusega pidin nentima, et tegu on maksumaksja raha eest korraldatava iga-aastase glamuuriüritusega, kuhu saab ainult kutsete alusel ning toit-jook-meelelahutus täiesti tasuta ning puhtalt maksumaksja kulul.

Samuti ei õnnestunud kusagilt leida ei varasemate ega ka tänavusega seotud kulutuste eelarvet. Tänavustest numbritest tilkus vaid läbi, et ainuüksi seinal näidatud kultuuriprogrammi hinnaks olla olnud 300 000 eurot. Kiire kalkulatsioon muude võimalike kulude kohta näitas, et tegu on tõenäoliselt miljonites eurodes eelarvega üritusega.

Seega on rahvasuus tabavalt pingviinide paraadiks ristitud ürituse matemaatiline pool kenasti kalevi all hoitud , kuigi ellidi iga -aastase heaolust nõretava sampanjakümbluse maksab kinni maksumaksja.

Äkki oleks aeg tõstatada küsimus sotsiaalse tellimuse olemasolu kohta seda tüüpi ürituste korraldamisele maksumaksja raha eest?

Riigipoolne tunnustus väljapaistvatele kodanikele võiks piirduda siiski kutsekaardiga ehk siis vihjega, et isik võiks osa võtta koos teiste tublidega nimetatud üritusest Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamisel. Ühtlasi oleks ka lisatud pangalink osavõtumaksu tasumiseks, mis ei tohiks ometi kutsututele üle jõu käia. Pole päris enam need ajad, väidetavalt pole Eesti majandus ja inimeste heaolu kunagi olnud nii kõrgel tasemel nagu praegu, tsiteerides peaministri möödundnädalast seisukohavõttu.

Kodanik tahab ikka vahel pidutseda ja mis saaks olla parem pidutsemise põhjus kui armastatud isamaa aastapäev. Pidutsema peaks aga ikkagi oma, mitte maksumaksja raha eest.

Praegu aga on pilt tõsiselt nihkes - ühed maksavad, aga teised pidutsevad.

Presidendi vastuvõtt lauluväljakule!

Lahendusena pakuksin välja üldrahvalikku vabariigi aastapäeva presidendi vastuvõttu lauluväljakul , kuhu on teretulnud kogu Eesti rahvas , kellel on aega ja võimalust läbi astuda. Kellel pole, saab toimuvast osa meedia vahendusel. Kulud sellisel puhul võiks kahtlusteta katta maksurahast ehk siis riigieelarvest.

Presidendipaar ja miks mitte ka riigikogu liikmed peoperemeestena kostitamas rahvast, kes on nad valinud riigiasju ajama ja neile ka selle eest palka maksavad maksude näol.

Paaar päeva kestev meelelahutusprogramm, palju sooje pöördumisi presidendi ja rahvaesindajate poolt oma valijate ehk maksajate poole, palju head sööki ja väike tervisenaps.

Kätlemistseremoonia võiks ilmselt sellisel puhul reglemendist välja jätta, tänavune maratonkätlemine kompis ilmselt juba niigi inimvõimete piire. Lisaks on ka küsitav sellise massikätlemise sanitaarne ning viroloogiline pool.

Kuna tegu on talvise üritusega, pole ka hirmu, et viisaks üritus muutuks üldrahvalikuks jorisemiseks kusagil põõsaste all.

Vabariigi aastapäeva ürituse selline ülesehitus tõstaks oluliselt kodaniku tunnet, et ta ei ole ainult lüpsilehm vaid osaleb ka jagamisprotsessis. Ning et tema poolt valitud ja toidetud rahvaesindajad ei ole teda unustanud ka valimistevahelisel ajal.